Bižaca: Politika me poslala u mirovinu

Bižaca: Politika me poslala u mirovinu

“Svjedok vremena” autobiografska knjiga umirovljenog urbanista Draška Bižace objavljena u izdanju “Croma Co.”, predstavljena je 4. veljače 2016. u Gradskoj knjižnici Marko Marulić.

Izdavač i urednik Ante Mekinić je istaknuo kako knjiga pokazuje da postoje časni stručnjaci koji čine sve da urbanizam ne bude privilegija pojedinaca, te da kroz osobno iskustvo svjedoči kako jedan čovjek snagom morala svladava turbulencije vremena i životne prepreke.

Viši savjetnik gradonačelnika za urbanizam Dražen Pejković naglasio je da Bižacina knjiga objašnjava poziciju urbanističke struke u različitim i ponekad vrlo dramatičnim okolnostima.

O važnosti doprinosa ovog autora za razvoj Rijeke govorio je njihov pročelnik za urbanizam Srđan Škunca, koji je kazao da mu je Bižaca bio svojevrsni mentor.

Sam Bižaca je istaknuo da su mu za pisanje knjige pomogli novinski članci, dobro pamćenje te brojni dijapozitivi koje je snimao.

U kasnijoj raspravi bivši gradonačelnik Ivica Škarić priznao je da snosi dio odgovornosti za Žnjan. Kazao je da je onda planiranje bilo teško jer su se javili problemi s povratom zemljišta. Kao glavni problem danas istaknuo je istočnu obalu Gradske luke.

Dražen Pejković mu je odgovorio kako Grad ne može pokrenuti Hrvatske željeznice na investiciju, ali da ih redovito kontaktiraju.

Govoreći o složenosti urbanizma Pejković je kazao da se u Splitu sveukupno može izgraditi 2,5 milijuna četvornih metara, kako kod se mijenjao GUP, ali da se budućnost ne može okameniti u nekoj strategiji.

Akademik i arhitekt Dinko Kovačić kazao je da je Bižaca došao u Split kad je urbanizam počeo slabiti pred naletom profiterstva, čiju je štetnost za grad posebno istaknuo.

Mirko Petrić je pak kazao kako se devastacije danas događaju i u drugim europskim gradovima, te da je u današnjem Splitu stanje bolje nego sredinom devedesetih.

Na pitanje iz publike je li bio izložen pritiscima, Bižaca je kazao da ga je politika poslala u mirovinu kad je na čelu Zavoda za urbanizam započeo splitski GUP, koji je kasnije usvojen s izmjenama, za koje je rekao da pokazuju kako su pritisci izvana očito uspjeli.

Sandi Vidulić
Foto: Nikola Vilić / EPH

ee.jpg

“Promocija knjige Svjedok vremena umirovljenog ravnatelja Zavoda za urbanizam Draška Bižace bila je prilika da se na jednom mjestu vide urbanisti i arhitekti iz vremena kad je planiranje grada pridonosilo skladnijem razvoju Splita.”

Sandi Vidulić, novinar "Slobodne Dalmacije"
slaven-bilic.jpg

„Garberova knjiga Hajduk u sto i jednoj priči čini me još ponosnijim što sam i osobno kaplja vrimena u Hajdukovoj vječnosti.“

Slaven Bilić, bivši igrač i trener Hajduka
zdravko-reic.png

Hajduk u sto i jednoj priči je najbolja knjiga o Hajduku dosad!“

Zdravko Reić, novinar
ivo-josipovic.jpg

Dalmacija – hrvatska ruža svjetova je velika i važna knjiga jer Dalmaciju predstavlja kao dio naše suvremenosti, ali i kolijevku civilizacije te prostor koji i danas za Hrvatsku ima veliki značaj.“

dr. sc. Ivo Josipović, bivši Predsjednik RH
mladen-krnic.jpg

Dalmacija – hrvatska ruža svjetova je Dalmaciji pravi pravcati spomenik od slova.“

Mladen Krnić, novinar
damir-sarac.jpg

Dalmacija – hrvatska ruža svjetova sadrži sve što ste oduvijek željeli znati o našoj najstarijoj regiji.“

Damir Šarac, novinar
boris-skvorc.jpg

„Knjiga Dalmacija – hrvatska ruža svjetova obrađuje Dalmaciju stilski i metodološki vrlo različito ovisno o autoru, temi i tipu teksta, pa se može otvoriti bilo gdje, a da se čitatelj u nju uživi i krene u avanturu čitanja.“

prof. dr. sc. Boris Škvorc, recenzent izdanja
ivana-dujmovic.jpg

Splićani – obitelji i prezimena libar je splitskog ponosa i slave.“

Ivana Dujmović, novinarka
nenad-camby.jpg

„Kuzmanićev libar Splićani – obitelji i prezimena izvrstan je prikaz povijesti Splita u tadašnjem vremenu i prostoru.“

akademik Nenad Camby
ivana-prijatelj-pavicic.jpg

„Knjiga Dalmacija – hrvatska ruža svjetova je svojevrsni veliki opći dalmatinski antologijski leksikon – sinteza o Dalmaciji kakve do sad nije bilo i koju bi morala imati svaka obitelj, napose dalmatinska.”

prof. dr. sc. Ivana Prijatelj-Pavičić, recenzentica izdanja
Jerko-Bezic.jpg

Pripovid o Dalmaciji veliki je pothvat, opsežan i raznolik doprinos glazbenoj kulturi Dalmacije ali i cjelokupnoj hrvatskoj glazbenoj kulturi i umjetnosti.“

akademik Jerko Bezić, etnomuzikolog i recenzent izdanja
iva-korbler.jpg

Pripovid o Dalmaciji je savršen proizvod za europsku promociju Hrvatske.“

tomislav-ladan.gif

Jezikomjer će pomoći mnogima, ali najviše onima koji žele da im se pomogne. Knjiga podsjeća na kutiju s blagom, pa je tako treba i tretirati.“

tijana-pavlicek.jpg

Jezikomjer je rješenje za svakoga, bez obzira jeste li učenik ili profesor, ili građanin koji samo želi znati najvažnije stvari o svome jeziku.“

prof. Tijana Pavliček, knjižničarka
Telefon: +385 (0)21 325 425
Fax: +385 (0)21 326 425
21311 Stobreč, Hrvatska
Stepinčeva 27